De unieke archeologie van Oss viert 50-jarige samenwerking met Universiteit Leiden

8 maanden geleden gepubliceerd

In 2024 viert de gemeente Oss de 50-jarige samenwerking met de Universiteit Leiden op het gebied van archeologie. Ter ere van deze mijlpaal wordt er elke maand een artikel gepubliceerd in Weekblad Regio Oss over de bijzondere archeologie van Oss.

Oss als archeologisch goudmijn

Oss heeft de reputatie van een archeologische goudmijn. Er zijn verschillende topvondsten gedaan, zoals het rondgebogen zwaard en andere grafgiften van het Vorstengraf en Zevenbergen. Een andere belangrijke archeologische vindplaats is bij Maren-Kessel, waar onder meer resten van een Romeinse tempel zijn gevonden.

Het grootste opgravingsproject van Nederland

Oss is ook bijzonder vanwege de omvang van het archeologisch onderzoek. Het is de locatie van het grootste opgravingsproject van Nederland. Veel van deze opgravingen zijn uitgevoerd door archeologen van de Universiteit Leiden. Vanaf 1974 zijn zij actief in Oss, met opgravingen in verschillende delen van de stad, waaronder Ussen, Mikkeldonk, Mettegeupel en Horzak.

Archeologische vondsten vertellen uniek verhaal

Wat ook bijzonder is, zijn de honderden plattegronden van boerderijen en schuren, waterputten, graven en greppels die zijn opgegraven. Deze vondsten vertellen een uniek verhaal over ruim 5000 jaar geschiedenis. De eerste boeren vestigden zich hier al rond 3000 voor Christus langs de Maas. Deze bewoners hebben honderdduizenden vondsten achtergelaten, die door archeologen worden gebruikt om een verhaal te vertellen over hoe mensen vroeger leefden, handelden, reisden en overleden.

Oss omarmt archeologie

Oss heeft de archeologie vanaf het begin omarmd. De gemeente heeft het archeologisch onderzoek gefaciliteerd en financieel ondersteund. De lange relatie met de Universiteit Leiden wordt gekoesterd. Ook amateurarcheologen spelen een belangrijke rol. Ze hebben vele mooie vondsten ontdekt, belangeloos meegeholpen bij opgravingen en de gemeente gewezen op belangrijke plekken.

De viering van het jubileumjaar is een bevestiging van de bijzondere relatie tussen Oss, de Universiteit Leiden en de lokale bevolking. Dankzij deze samenwerking heeft Oss een prominente plaats ingenomen op de archeologische kaart van Nederland.