Gymzaal Verdistraat maakt plaats voor nieuw exemplaar

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De verouderde gymzaal aan de Verdistraat in Oss wordt binnenkort vervangen door een gloednieuwe accommodatie. Het huidige gebouw, dat dateert uit 1975, is sterk verouderd en zal worden gesloopt. Het nieuwe gebouw zal eind 2025 gereed zijn voor gebruik.

Belang voor de buurt

De gymzaal heeft een belangrijke rol binnen de buurt en vervult een cruciale functie voor scholen en andere verenigingen. Daarom is besloten om een volledig nieuwe gymzaal te bouwen. Gebruikers van de bestaande gymzaal worden betrokken bij het ontwerpproces. Het gemeentebestuur wil dat het nieuwe gebouw niet alleen door scholen, maar ook door verenigingen en andere inwoners gebruikt kan worden voor bewegingsactiviteiten.

Duurzaamheid en toegankelijkheid

Duurzaamheid speelt een grote rol in de plannen. Waar eerst werd overwogen om de gymzaal te renoveren naar een ‘bijna energieneutraal gebouw’, heeft de gemeente nu besloten om een volledig energieneutraal gebouw neer te zetten. Hoofdgebruiker van de gymzaal is Kindcentrum Sterrebos. Zij willen ook na school laagdrempelige activiteiten kunnen bieden aan hun leerlingen en andere kinderen uit de wijk. In het ontwerp van de nieuwe gymzaal wordt hier rekening mee gehouden.

Overbruggingsperiode

De periode tussen de sloop van de oude gymzaal en de oplevering van de nieuwe gymzaal wordt geschat op zo’n 16 maanden. In deze periode zullen de gebruikers van de gymzaal moeten uitwijken naar andere sportaccommodaties. Het is nog niet duidelijk waar de leerlingen van Kindcentrum Sterrebos in deze periode terecht kunnen. Als de tijdelijke locatie niet op loopafstand is, wordt er vervoer geregeld.

Financiering

Het gemeentebestuur heeft een eerste stap gezet om de bouw mogelijk te maken door een voorbereidingskrediet van 152.000 euro beschikbaar te stellen. Dit geld zal worden gebruikt om de voorbereidingen en het ontwerpproces te starten. Voor het gehele project is een budget van 1,9 miljoen euro beschikbaar gesteld.