Scholieren planten eerste bomen in Bos van Oss

5 maanden geleden gepubliceerd

Op 28 februari hebben scholieren, samen met de klimaatburgemeester, de kinderburgemeester, wethouders en de gedeputeerde van de provincie, de eerste bomen geplant in het Bos van Oss. Dit gebeurde op de Spaander Straatsche Akkers in Berghem.

Het belang van bomen

Tijdens de aanplant spraken onder andere gedeputeerde Hagar Roijackers, voorzitter van Stichting Bos van Oss René van Ass en wethouder Dolf Warris over het belang van bomen voor de komende generaties. Klimaatburgemeester Max Smits benadrukte tegen zijn medescholieren en andere aanwezigen dat bomen het beste tegengif zijn voor de klimaatproblemen.

Eerste stappen

Het zijn niet de eerste bomen die geplant zijn voor het Bos van Oss. Vorige week plantte Landschapsbeheer Oss al bomen aan de Cereslaan, waar het tweede deel van het Bos van Oss komt. “Het Bos van Oss is een geschenk aan de gemeente en aan de jeugd”, aldus Van Ass namens Stichting Bos van Oss. Dit voorjaar willen ze twee van de twintig hectare bos aanleggen. De rest moet binnen nu en vijf jaar volgen.

Nog te nemen stappen

Er is nog geld nodig om het project te voltooien, op dit moment is de helft van het benodigde bedrag binnen. Ook moet een deel van de grond waarop het bos moet komen nog door de gemeente aangekocht worden. Het Bos van Oss wordt verspreid over twee locaties, het tweede gebied is de zogenaamde ‘zuidelijke geledingszone’ tussen Oss en de A59.

Toekomstplannen

Er werd ook aangekondigd dat er een boek over het Bos van Oss in de maak is dat cadeau zal worden gedaan aan scholieren. Gedeputeerde Roijackers benadrukte dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zoals hier in Oss is gebeurd. De provincie wil door de hele provincie meer bomen planten en voedselbossen en open landschappen aanleggen.